Recuperatie van invorderingskosten: het belang van algemene voorwaarden

Eerder bekeken we al op onze blog waarom het hebben van algemene voorwaarden belangrijk is en wat je er best in opneemt. De volledige blog daarover lees je hier.

In dit artikel gaan we dus niet in detail in op het inhoudelijk aspect van algemene voorwaarden, maar informeren we je graag verder over het belang van het gebruik ervan in relaties met klanten. 

Wat hebben je algemene voorwaarden te maken met de recuperatie van invorderingskosten? 

De algemene voorwaarden bepalen wat je kan doen bij een laattijdige betaling. Als invorderingskantoor bekijken wij deze dus steeds aandachtig wanneer je een case bij ons start. 

Het uit handen geven van een vordering brengt namelijk onvermijdelijk kosten met zich mee en die kosten wil je natuurlijk liefst verhalen op je niet-betalende klant.

Tot voor kort stelde er zich geen probleem bij het invorderen van handelstransacties – m.a.w. als jouw klant zelf ook een zelfstandige of bedrijf is – als je geen algemene voorwaarden had. Dan werd er bij het onbetaalde factuurbedrag standaard tien procent bijgeteld op basis van de ‘Wet betreffende bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties’. Op die manier draaide jouw niet-betalende klant op voor de kosten van de invordering.

Een recente wijziging brengt dat principe nu echter op de helling. Zo wordt er nu plots gesteld dat we in dit geval niet meer automatisch tien procent van de te innen schuld mogen aanrekenen. 

Achter de schermen wordt daar momenteel dan ook uitvoerig over gediscussieerd. Wij bij Quitte zetten alvast alles op alles om alsnog zoveel mogelijk van de gemaakte kosten door te rekenen aan jouw niet-betalende klant. 

Totdat er meer duidelijkheid is over deze materie, kunnen we de wanbetalers echter enkel de wettelijke nalatigheidsinteresten aanrekenen, welke bepaald zijn op acht procent per jaar. 

Let wel: voor de lopende zaken blijft de aangerekende schadevergoeding van tien procent weliswaar behouden!

Niets aan de hand wanneer je algemene voorwaarden hebt

Het bovenstaande geldt gelukkig alleen wanneer je als handelaar geen algemene voorwaarden hebt die voorzien in een schadevergoeding bij laattijdige betaling. 

Heb je deze schadevergoedingen echter wel bepaald in jouw algemene voorwaarden, dan stelt er zich geen probleem en worden alle invorderingskosten steeds door jouw niet-betalende klant betaald.

Helaas zien we nog al te vaak dat klanten niet over algemene voorwaarden beschikken. In dat geval moet men dus vanaf heden en tot nader order zelf een deel van de kosten betalen die maximaal tien procent van de hoofdsom bedragen. 

Om daaraan tegemoet te komen, bieden we onze klanten gepersonaliseerde algemene voorwaarden aan die ze kunnen gebruiken bij toekomstige transacties. 

Besluit 

Het vastleggen van de schadevergoedingen bij een laattijdige betaling in je algemene voorwaarden, is dus van groot belang als jij geen extra kosten wil betalen bij het invorderen van die facturen. Bekijk hier dus zeker eens onze tips en tricks over het opstellen van duidelijke en rechtsgeldige voorwaarden. 

Heb jij onbetaalde facturen en hanteer je momenteel geen algemene voorwaarden? Contacteer ons dan vrijblijvend voor meer informatie of start hier alvast je case op en ervaar de service van Quitte nu zelf! 

Heb je als onderneming te maken met klanten die niet betalen? Quitte neemt dit voor jou in handen! 

Vul het formulier in en start vrijblijvend jouw claim. We innen snel en volledig juridisch zonder dure tussenkomst van een advocaat of rechtbank.
A problem was detected in the following Form. Submitting it could result in errors. Please contact the site administrator.
Wij contacteren jou binnen 24u met verdere vragen.

Blijf op de hoogte met Quitte!

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en krijg onze tips & tricks over facturering en het juridisch kader errond rechtstreeks in jouw inbox.

Last van klanten die niet betalen?
Wij helpen jou.

Quitte – Invordering bv

BTW BE0773.624.884

Scroll naar boven